Ніна Немировська, м. Харків. Пишаємося Героями СУПЕР!!!

Червень 11, 2016

На гвардійському факультеті військової підготовки імені Верховної Ради України Національного технічного університету “Харківський політехнічний інститут” 2 червня 2016 року відбувся прем’єрний показ документального фільму “Танчики”, який увійшов до циклу фільмів “Східний фронт”, відомого харківського журналіста і письменника Владислава Проненка та презентація художньо-документального видання «Незламні Герої» про колишніх та нинішніх курсантів, які сьогодні захищають Україну і нагородженні державними нагородами..

  dsc_0496


До стрічки увійшли документальні матеріали про випускника 2005 року Харківського інституту танкових військ, кавалера ордена Богдана Хмельницького ІІІ ступеня посмертно, Народного героя України капітана Олександра Лавренка.
У боях за селище Піски він прямим пострілом із танка вразив один із танків терористів, наступними пострілами було знищено кулеметні розрахунки та два автобуси терористів. Капітан Олександр Лавренко, важкопоранений, не здався ворогові та не допустив захоплення танка, підірвавши себе. Завдяки героїчним діям командира танкової роти та екіпажу підрозділи 93-ї окремої механізованої бригади закріпились та виконали бойове завдання.
Відповідно до вимог наказу Міністра оборони України від 29 січня 2016 року № 47 навічно зарахований до списків особового складу факультету.


Своїми спогадами про героя-танкіста поділився легендарний командир танкового батальйону 93-ї окремої механізованої бригади підполковник Дмитро Кащенко та підлеглі, з якими він пліч-о-пліч обороняв рідну землю.
Крім презентації фільму та книги відбулося знайомство з колективом, який займається збиранням і оприлюдненням матеріалів про подвиги воїнів-танкістів, колишніх і нинішніх випускників славетного навчального закладу та авторами художньо-документального видання «Незламні Герої» Ігорем Валентиновичем Баркатовим, Ніною Григорівною Немировською та ін. Книга вийшла друком у видавництві «Мрія» м. Нововолинськ. Четверо нинішніх курсантів, які брали участь в АТО і мають державні нагороди, від авторів видання отримали подарунки.
Загалом держаними нагородами нагороджено понад 80 героїв цього військового закладу, що становить 5% від загальної кількості нагороджених в Україні, 18 із них – посмертно. Автори видання працюють над наступною книгою із цієї серії, до якої увійдуть ті герої, які нагороджені Міністерством оборони України, Міністерством Сухопутних військ, Народні герої.

Оновлено: Червень 12, 2016