ОМ 7МБ Казка про гідність СХІД ЗАХІД!

Червень 22, 2018

2 казка(1)

.     19 червня 2018-го року у пришкільних таборах «Іскорка»  на СХОДІ у н.п. Діанівка Волноваського р-ну Донецької області і «Веселка» на ЗАХОДІ у місті Нововолинську що на Волині із залученням аудіо і відео зв’язку відбулись презентації книги  «Казка про гідність» та спілкування з автором твору лучанкою Елеонорою Андрущенко. ГІДНІСЬ. Як сьогодні бракує цієї чесноти частині українців, але з кожною втратою у неоголошеній війні гідність в українців відроджується все швидше і швидше. 22 травня 2014 р. під Волновахою…  Важкі спогади – перші втрати 51-шої Володимир-Волинської бригади, підступний ворожий вогонь обірвав життя комбата майора Леоніда Полінкевича,(Комбат Полінкевич – ГЕРОЙ СУПЕР ) його підлеглих Павла Попова, випускника Нововолинської ЗОШ №4 ім. Т.Г. Шевченка,  і ще 16-ти воїнів. 19 червня 2014 р. Ямпіль… Закітне…. Важкі спогади  –  перші втрати 24-тої Яворівської бригади, ворожий вогонь обірвав життя комбата підполковника Ігоря Ляшенка,(Комбат Ляшенко – ГЕРОЙ СУПЕР ) п’яти розвідників та їж командира капітана Степана Воробця.

IMG_6182

.     Волонтери Нововолинського центру допомоги військовослужбовцям ОМ 7МБ ЧЕСТЬ, ГІДНІСТЬ, ПЕРЕМОГА, які  з початку бойових дій на Сході України з 2014-го року відправляють допомогу захисникам – все необхідне. у тому числі і книги для бліндажних бібліотек (з 05.02.2015 р. до формування польових бібліотек долучились працівники Нововолинської центральної міської бібліотеки, а з початку 2018-го року і бібліотека-філія  №10 з міста Луцька) щиро вдячні директору бібліотеки-філії №10 Надії Сергіївні Чміль за надану можливість  познайомитись з однією із найактуальніших на сьогоднішній день книг «Казка про гідність» та з автором Елеонорою Андрущенко. Ідея книги об’єднала волонтерів, військовослужбовців і педагогічні колктиви шкіл, які активно беруть участь у заходах проекту «Супер родина – єдина Україна». Повний текст казки за посиланням .Елеонора Андрущенко Казка про гідність

.     А розпочалась успішна хода  казки «Казка про гідність» теренами України  у Міжнародний день захисту дітей і у Всесвітній день батьків першого червня. У цей день НЦДВ ОМ 7МБ отримав книги  «Казка про гідність» у подарунок від автора Елеонори Андрущенко для дітей ЗАХОДУ і СХОДУ . Підготовка бліндажних бібліотек, малюнки і побажання захисникам від дітей пришкільного табору «Веселка», книги «Казка про гідність» – і дорога книги на СХІД та на ЗАХІД.

IMG_5959

IMG_6227

.     У пришкільному таборі «Веселка» у найстарішій у шахтарському місті Нововолинську школі – ЗОШ №4 ім. Т.Г. Шевченка відбулось колективне читання казки по загонах та формування питань авторові книги.

IMG_6176

.     Чудову роботу з дітьми організували: у 1-шому загоні вихователі Царук Оксана Гнатівна і Гах Яна Олегівна,  у 2-гому загоні вихователі Шворак Людмила Анатоліївна і Юхно Любов Ярославівна, у 3-му – Власюк Людмила Степанівна,  Волинець Тетяна Олександрівна, у 4-тому – Романюк Тамара Іванівна, у п’ятому – Буйницька Тетяна Веніамінівна, Чемерис Олена Іванівна під чуйним координуванням  старшого вихователя Брачук Любов Вікторівни та директора табору Римарчук Вікторії Анатоліївни.

колаж2

колаж3

IMG_6227

8 питань нововолинських дітей Елеонорі Андрущенко – 8 відповідей з міста Луцька

від автора казки.

  1. Що спонукало Вас писати книжки?

Ел. Андр.:  Це дивно, але у деяких людей в голові наче пишеться якийсь текст, це стосується усіх людей, які займаються мистецтвом, пишуть музику чи книги. Просто здається що якщо ти не запишеш вчасно оці думки – то помреш. Може, це звучить трохи пафосно, але в цьому щось є

  1. Які держави стали прототипами Лебедії та Молохії?

Ел. Андр.: По-моєму, цілком очевидно. Це можуть бути любі сусідні держави, одна з яких з диктаторською формою правління. Для мене це  Україна та росія .

  1. Чому, на Вашу думку, українцям бракує гідності?

Ел. Андр.: Доросле питання. Українцям бракує гідності, тому що так сталось історично. Весь цвіт, генофонд нації був фактично знищений, те, що залишилось, було конкретно розбавлене асиміляцією росіян та інших братніх республік. Тому маємо що маємо. Але , в українців чудові гени і вони завжди знаходяться на своїй землі, тому вони зміцняться і знову згадають, що таке гідність. Ці хлопці, які гинуть зараз на війні, і є цьому найкраще підтвердження

4..Чому виникла ідея написати казку про гідність?

Ел. Андр.:  Саме тому, що іноді здається, що ми повністю занурились у хаос та буденність духовного бруду і виникло таке бажання. Іноді здається, що чорне намагаються зобразити білим і навпаки, але люди, у яких є гідність, чітко розрізняють ці поняття і їх не збити з пантелику.

  1. Чому героями казки вибрали лебедів, а не інших птахів?

Ел. Андр.:  Лебеді – це мої улюблені птахи. Вони символізують собою вірність, чистоту, гідність та справжню любов у царстві птахів. Окрім того, сестрою Кия, Щека та Хорива була саме сестра Либідь, а наших пращурів і справді в давнину називали пелазгами та оріянами, тому тут не зовсім вигадка, скоріше співставлення.

  1. Чому обрали жанр казки?

Ел. Андр.:  Якщо чесно, писати казки важко. І мені здається, що без благословіння на це янголів, це вряд чи вдасться зробити легко. Тут саме той випадок. Тому писалась казка на одному подиху.

  1. У казці проглядаються події, пов’язані з тими, що зараз відбуваються в Україні. Чи Ви постраждали внаслідок цих подій?

Ел. Андр.:  Я, не постраждала фізично, але дуже постраждала морально, духовно, як і кожен щирий українець, який любить свою країну.

  1. Чому вороги лебедям обрубували крила?

Ел. Андр.:  Тому що крила  – це символ свободи. Якщо нема крил, ти не зможеш літати, а значить перестанеш бути вільним. Дякую за запитання.

.     У пришкільному таборі  «Іскорка»  Діанівської ЗОШ I-III ступенів  зустріч вихованців школи  з Елеонорою Андрущенко у форматі гучного телефонного зв’язку організували директор школи Олена Миколаївна  Улитич, директор табору Ірина Іванівна Реуцька і вихователі табору Світлана  Анатолівна Гедьо та Світлана Олексіївна Коломоєць.

35804795_2057420934577389_5354188999508361216_n

Розмістившись колом біля телефону вчительки  дітки спілкувались з авторкою казки: ставили питання, вона давала їм відповіді, і навпаки. Діалог був настільки  емоційним, що відсутності особи автора не відчувалось – вона була поруч.

ОМ 7МБ Казка про гідність СХІД ЗАХІД

 

Автору казки було цікаво почути думку дітей щодо рівності у суспільстві. Діти ж, читаючи казку, уявляли себе її персонажами. Вони також, як і автор, вважають, що любов до рідної Батьківщини є найбільшою чеснотою людини. І ніякий цар не має втручатися в мирне життя іншої держави, а тим більше  вирішувати її майбутнє.

35895361_2057422817910534_4988000482988392448_n

Діти подякували Елеонорі за те, що вона обрала саме їх для обговорення та  за подаровану нею книгу для шкільної бібліотеки з автографом від автора

35988956_2057421614577321_4481130553206112256_n

 

Стенограма зустрічі . 19.06.2018 р. Діанівка – Луцьк:

Пані Світлана: Доброго дня, пані Ельвіро. Це знову ми Вас турбуємо. Ми тут усі зібрались з дітками і хочемо поспілкуватись з автором книжки  «Казка про гідність», яку ми читали.

Єл.Андр. : Доброго дня, пані Світлано. Мені дуже приємно, що ви усі зібрались. З Вашого дозволу, я скажу декілька слів….

Пані Світлана: Так, будь ласка. Ми дуже чекали на зустріч із автором, читали та розбирали казку. Прошу Вас.

Ел. Андр.: Доброго дня, дітки. Мені дуже приємно, що у нас із вами сьогодні зустріч. Звуть мене Елеонора Андрущенко, це моє літературне псевдо, а насправді я – Ельвіра Едуардівна Тіунова-Пушкіна.

Народилась у місті Луцьку, який, як я недавно дізналась є містом-побратимом із містом Волновахою. У нашому місті самою відомою архітектурною пам’яткою є Замок Любарта, якщо ви про такий чули. А саме місто розташоване у західній частині країни. Ось хочу у вас спитати: Ви читали казку, скажіть мені, які були у народу пелазгів три таємниці?

Пані Світлана: Дітки, які три таємниці були у славного народу Пелазгів?

Діти: Любов до власного народу, любов до землі, та почуття власної гідності.

Ел. Андр.: Дуже добре. Які ви молодці. А скажіть мені, дітки, як ви думаєте, а що таке гідність? У чому вона проявляється? Якою людиною потрібно бути, щоб здаватись  гідним чоловіком? Як кожен собі уявляє, хай так і відповідає.

Діти: Ну, гідні люди люблять свою країну..

Ел.Андр.: Так, добре. Ще?

Діти: Люблять свій народ, захищають його. Гідні люди не ображають слабших, не кривдять…

Пані Світлана: Дуже добре, діти. А скажіть, як звали злого царя, який був поряд з Лебедією? Чи був він гідний?

Діти: Ні-і-і-і….

Пані Світлана: А чому?

Діти: Тому, що він заздрив пелагам, він напав на них.

Пані Світлана : Молодці! А хіба можна нападати, чи нищити?

Діти: Ні… На слабших не можна нападати, їх потрібно захищати.

Пані Світлана: А якщо на вас усе ж таки напали, то що потрібно робити? А діти?

Діти: Захищати власну землю і власний народ!

Ел. Андр.: Супер! Які вони молодці!

Пані Світлана: Пані Елю, вони у нас ще зовсім маленькі, тому трішки може не зовсім зрозуміли суть…. Дітки, а скажіть мені, вам сподобалась казка?

Діти: Так!

Ел. Андр.: Може ви маєте до мене якісь запитання, дітки? Задавайте. Можливо ви б хотіли якось казочку доповнити, щось змінити у ній?

Пані Світлана: Ну, дітки….ще хто скаже? Хотіли б щось змінити? Ні? А доповнити? Ні? А може лише закінчити побажанням, щоб подібного ніколи з тією країною не сталося, щоб більше не було війн і усі жили в добрі і мирі?

Діти: Так!!!

Ел. Андр.: Дуже дякую Вам, пані Світлано. І вам дорогі дітки, за те, що ви так уважно слухали казку, так гарно її проаналізували, зробили потрібні висновки.

Пані Світлана.: Пані Елю, ми вам дуже дякуємо за спілкування, бажаємо Вам ще писати, натхнення вам і у разі якщо будуть ще казочки, просимо Вас не забувати і нам відсилати примірничок.

Ел. Андр.: Щиро дякую Вам, пані Світлано, за таку приємну зустріч, за чудові емоції. І вам дорогі діти. Обіцяю, якщо напишу ще казку, обов’язково передам Вам для читання. Щиро Вам дякую!

Пані Світлана: Дітки давайте попрощаємось з автором. До побачення!

Діти: До побачення!

Ел. Андр.: До побачення. Щасти Вам.

До побачення, пришкільні табіри.

photo5285080429256354115(1)

До нових зустрічей з автором Елеонорою Андрущенко у наступному навчальному році!

IMG_20140831_091138[1]

Нагородження переможців з н. п. Діанівка

 Я і Супер Україна 2017. П’ята ластівка зі СХОДУ! Звіт

 

Оновлено: Листопад 13, 2018