Покрова. Нововолинськ, ч. 3. ПАМ’АЄМО! ВІТАЄМО!

Жовтень 23, 2017

IMG_9163

14.10.2017-того року в цей святковий день Покрови Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії по завершенні панахиди, та покладання квітів  біля символічної могили захисникам України  нововолинці та гості міста вшанували теплими словами воїнів минулих часів та сьогодення

IMG_9068

Голова оргкомітету по відзначенню   25-річчя першої Літургії у храмі Святої Покрови і 25-річчя створення Нововолинської станиці Братства ОУН-УПА Зосим Колбун привітав усіх присутніх та надав слово голові громадської організації  Нововолинської станиці Братства ОУН-УПА Степану Пасічнику.

IMG_9083

Степан Петрович Пасічник прозвітувався перед присутніми за 25 років діяльності  Братства та згадав добрими словами попередніх керівників. Першим головою зареєстрованого Братства був Андрій Якович Лац (помер у 2010-му р.), другим головою – Лавренюк Макар Дем’янович (помер у 2005 р.), третім – нагороджений орденом Ярослава Мудрого Каліщук Сергій Романович (помер у 2010 р.), четвертим – засновник журналу “Регіон Бандерівський” Заворотний Ярослав Максимович (помер у 2017 р.)

IMG_9093 IMG_9099 IMG_9101

За дорученням від імені Нововолинської спілки ветеранів АТО учасник бойовиї дій у складі 14-тої ОМБР Денис Куцев  привітав ветеранів і висловив їм щиру вдячність

IMG_9110 IMG_9118

:Оргкомітет по відзначенню ювілеїв був організований за ініціативою МО ВГО УНР та Ради об’єднання волонтерів Нововолинський центр допомоги військовослужбовцям..

За дорученням ОВ НЦДВ звернення до присутніх зачитав волонтер Костянтин Франчук.

Сьогодні в святковий День Покрови Пресвятої Богородиці в День українського козацтва, в День захисника України, в 75-ту річницю з дня заснування Української повстанської армії ми вшановуємо героїв, які поклали своє життя заради нас, заради України. Вони всі герої не хтось більше, хтось менше. Герої всі! Нововолинськ молоде місто. Місто в якому ніколи не було військової частини, і ця війна, війна проти агресора Російської Федерації для новолинців перша. На жаль, ми пам’ятаємо, як при проведенні мобілізаційних заходів на дванадцять вручених повісток-повідомлень відгукувались лише двоє троє – вони приходили і йшли захищати Україну, що уже геройство! Сьогодні не той день, щоб згадувати тих хто вирішив, що ця війна це не його справа… Сьогодні та завжди ми маємо берегти пам’ять про хлопців, які загинули у війні за наше право жити у європейській державі. Ми повинні пам’ятати, що поміж нас залишились жити їхні матері, батьки, діти…і вони варті того, щоб відчувати нашу щиру повагу і вдячність. Виконавця обов’язків командира 51-шої бригади два роки вважали зрадником… хоча він був похований на Кушугумському кладовищі в Запоріжжі, як неідентифікований за номером № 3191. Два роки вдова героя  могла чути від декого що вона дружина зрадника, а сини  що вони діти зрадника. 17-го червня 2016-го року Петро Порошенко своїм указом нагородив посмертно командира 51-ї окремої механізованої бригади Павла Півоваренка орденом Богдана Хмельницького ІІІ гоступеня. «За особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі».

До сьогодні в сесійному залі не один місяць дискутують кому присвоювати, кому не присвоювати, наш не наш, бойові втрати не бойові втрати… Не дамо нікому ділити героїв на достойних і менш достойних. Вічна пам’ять героям! Людина живе поки її пам’ятають!

Слава Україні!

IMG_9123

Учні недільної школи при храмі Святої Покрови Божої Матері прочитали вірші: Софія Цибульська – вірш, що написала сама, Давид Цибульський прочитав твір Тараса Григоровича Шевченка.

IMG_9137 IMG_9140 IMG_9146 IMG_9150

Петро Циган, з дитинства відомий у місті своєю громадською активністю, студент юридичного факультету Львівського університету імені Івана Франка подарував присутнім вірш і добрі слова та запросив ветеранів на солодку акцію (15.10.2017 р.) у приміщення координаційної ради РУХУ.

IMG_9158

Далі:  Покрова. Нововолинськ, ч. 4. Краєзнавчі зустрічі

Оновлено: Жовтень 26, 2017