Україна – це ми!

Грудень 20, 2015

Україна – це ми!

Саме під таким гаслом проходить серія виховних заходів Нововолинського ліцею-інтернату. Патріотичне виховання цього закладу спрямоване на формування в молоді прагнення стати активними учасниками розбудови нашої держави, створення позитивного іміджу України на світовій арені. А ще – усвідомлення необхідності вивчення своєї минувшини. Адже той, хто не знає свого минулого, не може мати майбутнього.

На превеликий жаль, про українське минуле, тобто історію України, пишуть не лише патріоти, а й запроданці. Вони, намагаючись догодити тим чи іншим окупаційним режимам, створюють уявлення про нашу державу. Щоб не стати жертвами фальсифікаторів, найкраще вивчати історію з уст очевидців знаменних подій.

Якраз для цього в ліцеї було організовано зустріч із ветеранами Нововолинська. За ініціативи Бойко Ірини Зосимівни, 26.11.2015р. на виховну годину в 9-А клас було запрошено членів ветеранської організації “Злагода”: Колбуна Зосима Потаповича, Лукашука Миколу Васильовича, Пону Івана Федоровича, Якубчака Степана Михайловича, Яремчука Ярослава Івановича. Ці мудрі чоловіки з надзвичайно повчальним життєвим досвідом розповіли дев’ятикласникам, як важко було відстоювати Україну в радянські часи, коли за любов до рідної землі доводилося сидіти в тюрмах і кочувати по Сибіру.

Підводячи підсумки діалогу поколінь, класний керівник 9-А класу Сироватка О.Л. наголосила: “Оці мужні люди вберегли для вас Україну, щоб ви, молодь, зробили її процвітаючою”.

Наступну виховну годину було присвячено новітній історії нашого краю. 02.12.2015р. до учнів 9-А класу завітав автор книги про Нововолинськ, заступник голови міської організації ВГО “Українська Народна Рада”, краєзнавець, один із співзасновників Народного Руху України в місті Нововолинськ Колбун Зосим Потапович із представником видавництва ВКФ “Мрія”. На презентації його монографії “Нововолинськ: історія у національно-демократичному та духовному вимірах (1989-2000 рр.)” були присутні шановні гості: першорухівець Лукашук Микола Васильович, волонтер ОМ 7 МБ Франчук Костянтин Олександрович, аналітик Комітету з євроінтеграції Верховної Ради України Бойко Вікторія Олександрівна. Насамкінець зустрічі прийшов волонтер, нововолинський поет Поліщук Анатолій Іванович, який показав ліцеїстам іще одну новинку видавництва ВКФ “Мрія” – книгу Ігоря Семенюка “20 років по тому. Погляд із сьогодення. До 20-ої річниці Народного Руху України”. Сам автор цього видання зараз захищає нашу Батьківщину на сході.

Зосим Потапович розповів ліцеїстам історію задуму своєї книги. Виявляється, її написання було заповітом співзасновника Народного Руху України в м. Нововолинськ Ярослава Федоровича Федини.”Погано, як ніхто не напише про Рух в Нововолинську, – переконував він Зосима Потаповича. – А ще гірше, як напише той, хто не був до цього причетний”. Отак і вийшло, що інженер-електронщик став автором краєзнавчої розвідки, а згодом – членом громадської організації “Товариство краєзнавців”.

Дев’ятикласників цікавило, чи була задіяна у становленні незалежності України тогочасна молодь Нововолинська. Ініціативу презентації перебрав на себе ідейний натхненник перевидання монографії, один з першорухівців… Він розповів, як колишні учениці Нововолинського ліцею-інтернату виступали разом зі своїм учителем у групі на підтримку кандидатів від Руху до Верховної Ради України. Представник видавництва розказав про роботу над другим виданням монографії, яке було доповнено новими документами й фотоілюстраціями. До реалізації цього проекту підключилися волонтери із Харкова, де і було віддруковано півтисячний наклад книги, а також відзначив зацікавленість учнів 9-А класу історією нашого краю і висловив переконання, що з такою свідомою молоддю, як у ліцеї, Україна приречена стати процвітаючою державою.

Яскравим фіналом презентації став коротенький виступ онуки автора книги, випускниці Нововолинського ліцею-інтернату Бойко В.О. Вона запевнила ліцеїстів, що не варто шукати щастя в чужих країнах – треба творити його на рідній землі, бо Україна – це ми!

Курилюк Марія, 9-А клас

 

Оновлено: Березень 30, 2016