У Нововолинську гідно вшанували місцеву багатогранну особистість Зосима Колбуна!

Травень 24, 2017

Зосиму Колбуну 80

   23-го травня 2017-го року запланована програма святкування ювілею дисидента, одного із засновників НРУ на Волині ( першорухівця), краєзнавця, заступника голови Нововолинської міської організації ВГО УНР (учасника установчого з’їзду ВГО УНР в 2009-му році в Києві), автора книги “Нововолинськ: історія у національно-демократичному та духовному вимірах 1989-2000р.р.”, члена міського осередку Всеукраїнського об’єднання ветеранів “Злагода”, волонтера Нововолинського центру об’єднання волонтерів НЦДВ ОМ 7МБ патріота України Зосима Потаповича Колбуна була не просто успішно виконана, а й перевиконана. Знаючи, що ювіляр останні двадцять років не святкував свій день народження, члени ради об’єднання волонтерів Нововолинського центру допомоги військовослужбовцям  разом з керуючою справами  виконавчого комітету Нововолинської міської ради Магдисюк Вікторією Анатоліївною, директором ЦБС Кухарук Світланою Іванівною і молодим патріотом з славного населеного пункту Грибовиці, депутатом Іваничівської районної ради, керівником одного з політичних об’єднання Ігорем Йосиповичем Тимощуком доклали максимум зусись для того щоб Зосим Потапович отримав як найбільше позитивних емоцій.

 

Розпочалось святкування у Нововолинській центральній міській бібліотеці  ювілейним вітражем «Осінь нововолинського літописця: Зосиму Колбуну 80». Ведуча заходу директор ЦБС Світлана Кухарук розповіла про основні напрочуд цікаві моменти життєвого шляху ювіляра.  На стільки цікаві й зворушливі, що не одна сльоза радості впала з щоки мужнього   Зосима Потаповича.

IMG_3704

Бажаючим пропонуємо переглянути фотовітраж блогу ЦЕНТРАЛЬНОЇ МІСЬКОЇ БІБЛІОТЕКИ.

В затишному читальному залі ЦМБ, в присутності ювіляра, його родини, друзів, побратимів, тих хто з повагою ставиться до пана Зосима, першому ведуча надала слово духовному братові Зосима Потаповича (хрещеному синові Потапа Архиповича) пану Олегу з Луцька. Олег Костянтинович Берман (Лесь Костич) – журналіст, письменник, викладач літератури з 30-літнім стажем. Стаж письменницької та журналістської роботи – 50 років.  Незважаючи на поважний вік, у Олега Констянтиновича активне творче і громадське життя. Пан Олег гармонійно поєднав спогади семидесятирічної давності з сьогоденням, зачитуючи вірші з своє останньої збірки “Сарматка”, написаної для воїнів АТО.

IMG_3674
IMG_3693

Нарешті зі слів дружини пана Зосима Надії Григорівни присутні дізналися про історію їхнього знайомства і підготовку до святкування 55-ї річниці спільного подружнього життя.
3711
І ось пів століття родина Колбунів проживає у Нововолинську.
З 1967 по 1971 рік працював енергетиком будівництва м’ясокомбінату, наступні 6 років – старшим інженером Нововолинської опорної лабораторії Київського інституту автоматики.
У 1977 році (наступний ювілей – 40 років тому) був прийнятий на завод СТО (пізніше «ВО Оснастка») інженером-електронником у цех програмної обробки. У наступному році переведений у відділ головного енергетика начальником дільниці контрольно-вимірювальних приладів та автоматики. І доречно було послухати спогади колеги по роботі ювіляра Базалицького Михайла Павловича, інженера-конструктора у відділі головного енергетика, автора багатьох раціоналізаторських пропозицій, першорухівця,керівника котельні, на 80-ти метровій трубі якої на початку 1989-го року був піднятий прямим підлеглим Колбуна Миколою Сорокою жовто-блакитний прапор.
IMG_3717

Зосим Потапович був біля витоків створення спочатку оснастківського, потім міського і обласного Рухів. Входив до ініціативної групи по створенню у 1989році першого осередку  в місті громадської організації «Народний Рух України» Не міг не приїхати до ювіляра перший голова Волинської організації НРУ «За перебудову» (громадської організації), доцент кафедри політології та державного управління історичного факультету Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки, кандидат історичних наук. Тиский Михайло Григорович

IMG_3746

Михайло Тиский передав найщиріші вітання з Київа від першорухівця, депутата Верховної Ради першого, другого та четвертого скликань, добровольця, полковника, учасника бойових дій на сході України, автора багатьох книг, голови Всеукраїнської громадської організації Українська Народна Рада, Поровського Миколи Івановича і за дорученням пана Миколи вручив грамоту від ВГО УНР заступнику голови Нововолинської МО ВГО УНР Зосиму Колбуну за значний особистий внесок у боротьбу за становлення Української держави, самовіддану працю на ниві українського національного відродження та в звязку з 80-ти річним ювілеєм.

IMG_3739
IMG_3740

Через 9 років після виходу на заслужений відпочинок, активний добродій Колбун видає У місцевому видавництві «Мінотавр» книгу «Нововолинськ: новітня історія в національно-демократичному, соціальному та духовному вимірах (1989-1999рр.)» , а ще через 9 років, у 2015-му, у видавництві ВКФ «Мрія» побачило світ 2-ге видання, перероблене і доповнене – «Нововолинськ: історія у національно-демократичному та духовному вимірах (1989-2000рр.)».
З інженера-електронщика перекваліфікуватись в історика-краєзнавця допоміг Зосиму Потаповичу . Кучерепа Микола Михайлович – кандидат історичних наук, професор кафедри нової та новітньої історії України Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, перший голова обласної організації ВГО УНР. Пан Микола став і автором передмови книги. Святкову естафету привітань Михайло Тиский передав Миколі Кучерепі.

3764

Микола Михайлович вручив ювіляру колекцію портретів відомих історичних особистостей України.

IMG_3769

З початку 2014-го року НЦДВ ОМ 7МБ, одним із активних учасників є волонтер Зосим Колбун, на СХІД відправляються горнятка об’єднання, миру. В свої 77 ювіляр одного разу промовився – якщо доживу до ювілею, хотів і я такі мати. Прихильники МО ВГО УНР реалізували бажання пана Зосима

IMG_3624

З 1999 по 2008 роки був заступником голови міської організації Всеукраїнського об’єднання ветеранів «Злагода», а нині активний член організації. Приємно отримати поздоровлення від голови МО ВОВ «Злагода» Мирона Олексійовича Сторонського

IMG_3776
IMG_3780

23 січня2010 року відбулась установча конференція Нововолинського міського осередку (МО ВГО УНР) всеукраїнської громадської організації «Українська Народна Рада» (ВГО УНР).Було затверджено склад проводу МО УНР, до якого увійшов і З.П. (7 чоловік: Семікін В.В., Колбун З.П., Смірнова Г.І., Дацюк А.І., Карпус Б.С., Макарук А.П., Чайковський В.М.).Багато теплих слів на зустрічі сказав перший голова МО ВГО УНР, першорухівець, депутат міськоїради 1990-1994рр., депутат обласної ради 1994-1998рр. Віктор Семікін.

IMG_3785
IMG_3792

 

 

 

 

 

 

З перших днів війни 2014 року нововолинські волонтери постійно допомагають добровольцям, військовим ЗСУ, місцевим жителям в зоні АТО. В об’єднанні волонтерів Нововолинський центр допомоги військовослужбовцям від самого початку діяльності напрямку ОМ 7МБ волонтером є Зосим Колбун..На зустрічі військовий капелан Отець Ігор Бігун, священник УПЦ КП Собор Різдва Христового м.Володимир-Волинський розповів зворушливі історії, свідком яких був в зоні бойових дій, вручив ювіляру ПОДЯКУ за гідність і патріотизм від ГО “Військові Капелани Волині” УПЦ КП за підписом голови організації протоієрея Михайла Бучак

IMG_3811
IMG_3821

Многая літа заспівав ювіляру отець Ігор, а присутні в залі дружньо підтримали.

IMG_3817

P5010252

Олександр Пилипович Каліщук –
Заслужений працівник культури, почесний громадянин міста Нововолинська, самодіяльний композитор присвятив вірш ювіляру і присутні отримали можливість першими почути його в авторському виконанні.

IMG_3833

Олександра Струбицька – керівник громадської приймальні
народного депутата України Ігоря Володимировича Гузя у Нововолинську, як представник команди парламентаря, привітала ювіляра, та подарувала йому як борцеві за Україну розроблені інститутом національної пам’яті України набір плакатів зі світлинами воїнів від княжої доби і до сьогодення. До слова, з нагоди 25-ї річниці незалежності нашої держави Зосим Колбун отримав на майдані Незалежності з рук парламентаря подяку і цінний подарунок і це була перша нагорода від представника влади.

IMG_3838

І ще багато вітань і подарунків.
3847

P5010254

Тиский Базалицький
В 2014-му році з Волинської ОДА були передані в Нововолинськ подяки до 25-ліття створення Волинської регіональної організації Народного Руху України 1989-2014 за підписами голови Волинської ОДА, голови Волинської обласної РАДИ і голови організаційного комітету по святкуванню 25-річчя НРУ Михайла Тиского.Перші подяки вручали на День Злуки в актовому заліі Нововолинського електромеханічного коледжу, наступне вручення відбулось 16.02.2015р.,на день народження першорухівця Віталія Бобицького в актовому залі Нововолинського обласного ліцею і так вже третій рік на патріотичних заходах нагороди знаходять своїх героїв. Сьогодні випала нагода Михайлу Тискому вручити подяку Михайлові Базалицькому. Зосим Колбун був присутній під час вручення попередніх подяк. Залишилось тільки 33. Дай Боже здоров’я Зосиму Потаповичу бути присутньому при врученні і тих подяк, які чекають першорухівців і їх рідних.

IMG_3852

До 20-річчя НРУ,Зосим Потапович створив постійну експозицію «Від Бандери до Чорновола», до перегляду якої по закінченні заходу в ЦМБ автор запросив присутніх у приміщення Нововолинського центру допомоги військовослужбовцям, що знаходиться за адресою проспект Дружби, 19.

IMG_3862
IMG_3863
IMG_3866

Третя частина святкування, як її назвав ювіляр, емоційна відбулась в історичному першому в місті демократичному, приміщенні Руху за адресою проспект Дружби 25. Присутні були приємно здивовані якісними змінами як зовні, так і в середині приміщення.

IMG_3890
IMG_3883
IMG_3901
IMG_3911

На зустрічі обмінялись привітаннями два ювіляра, адже Клінтухову Євгенію Павловичу 23-го травня виповнилось 70 років.

IMG_3914 Колективна світлина на згадку

IMG_3931

І звичайно четверта частина святкування – кава з тістечками і обговорення твогрчих планів ювіляра на майбутнє.
IMG_3935

ЗЛАТА ЛІТ Зосиму Потаповичу 100 і більше в мирі, з гідністю, в радості при доброму здоров’ї в процвітаючій країні-УКРАЇНІ І!!!

Оновлено: Червень 26, 2017