ДО 30-РІЧЧЯ НОВОВОЛИНСЬКОГО РУХУ

Червень 3, 2019

Беручись за написання цих рядків, я в котре переконався – до чого ж недосконала і нелогічно вибіркова людська пам’ять! У ній закарбовуються непотрібні деталі і не втримується те, що хочеться запам’ятати. Тому неоціненими є 26 протоколів «оснастківського» періоду  Руху, котрі почав вести і потім привчив інших це робити покійний І. П. Коваль (земля йому пухом). Ці протоколи знаходяться нині в КР Руху (вул.. Шептицького, 25).

«Оснастківський» період Руху почався з того, що коли в Києві весною 1989 р. вперше прозвучала ідея створення такої організації, працівник «Оснастки» І. В. Крищук зібрав кілька сот підписів на заводі в підтримку цієї ідеї і відвіз їх редакцію «Літературної України». Пізніше 21.06.1989 р. зібралась ініціативна група в кількості 16 чоловік і заявила про своє бажання створити на ВО «Оснастка» осередок НРУ за перебудову  (протокол № 1).

Слід зауважити, що духу, терпіння і наснаги займатися в майбутньому громадською  і політичною діяльністю вистачило тільки у 7 ініціаторів створення осередку НРУ: Федір Свідерський, Іван Коваль, Зосим Колбун, Іван Крищук, Олександр Ільницький, Михайло Слабик, Ярослав Федина.

Установча конференція по створенню осередку НРУ відбулася 27.07.1989 р. у конференц-залі ВО «Оснастка». На конференцію були запрошені директор ВО «Оснастки» Олександр Доманський, партійно-господарський і комсомольський актив заводу і міста. Вів її Федір Свідерський, секретарював Іван Коваль. Відчувалось, що вони не мали навиків ведення подібних зборів. Порядок денний складався з двох питань:

  1. Створення осередку НРУ на «Оснастці»;
  2. Вимоги та пропозиції адміністрації до «Оснастки»;.

З першого питання виступив Ф. Свідерський, який зробив політичний аналіз поточного моменту в СРСР, вказавши що розрекламована Михайлом Горбачовим перебудова пробуксовує і пояснив причини. Далі він зупинився на основних завдання майбутнього Руху і розповів про установчу конференцію в Києві, на якій був присутній секретар ЦК КПУ Леонід Кравчук, який наполягав, щоб у Програмі НРУ було визнано керівну роль КПРС.

З основними  положеннями проекту Програми НРУ виступив Юрій Посполітак.  З вимогами і пропозиціями до адміністрації заводу виступив В. Німой. Учасники конференції проголосували за те, що адміністрація заводу має виконати 60 % вимог і пропозицій. Далі розгорнулася дискусія навколо того, що потрібно створювати – страйковий комітет чи Координаційну раду осередку НРУ, про державність української мови,  про стосунки осередку НРУ з радою трудового колективу заводу, про окремі питання програми НРУ.

В дискусії взяли участь Віталій Єфремов, В. Шоцький, Олександр Ільницький, Федір Свідерський, автор цих рядків. Від противників Руху виступив заступник директора з питань будівництва Микола Меркулов, початковими словами  його виступу були: «Националисты! К власти рвётесь»!  Через це виникло протистояння між залом і промовцем, якому довелося покинути трибуну. Доречно, згадати, що 16.12.2013 р. була спроба присвоїти Меркулову М. Д. звання «Почесний громадянин Нововолинська». Подання на сесії міської ради на нього і на Михайла Лейкіна зробили комфортні для міського голови представники громадськості. Після виступу на сесії З. Колбуна голосів на присвоєння звання М. Меркулову не доставало.

На установчій конференції обрали Координаційну Раду осередку. Пізніше на засіданні Ради головою осередку обрали Ф. Свідерського. Розходились учасники конференції збуджені з думкою: що з цього вийде? На конференції були присутні представники від КДБ. Запам’ятався вираз обличчя одного працівника «Оснастки», який запитував: «Задавлять вас (рухівців) чи не задавлять»? Після конференції відповідними службами і людьми по місту почали розповсюджуватися чутки і ярлики на Ф. Свідерського: націоналіст, екстреміст, бандерівець, син бандерівця, католик, спекулянт.

18 березня 1990 р. після другого туру  Ф. Свідерський був обраний народним депутатом ВР УРСР від Нововолинського виборчого округу № 43. Міська організація НРУ буде створена 23.06.1990 р., тільки через рік після конференції на «Оснастці». Розвиток незалежницьких процесів у місті до створення міської організації НРУ проходив під егідою виборчого осередку НРУ на «Оснастці».

Зосим Колбун, першорухівець

Оновлено: Червень 3, 2019